maandag, 30 oktober 2017 09:28

Lowland Photo Festival 2017

Geschreven door

Lowland 2017 bannerLowland Photo Festival 2017

09 en 10 december 2017

 

woensdag, 11 januari 2017 22:30

Tentoonstelling “Jos’ Natuurbeleving”

Geschreven door

Tentoonstelling “Jos’ Natuurbeleving”
Jos Maes

11/1/2017 - 31/3/2017
IMSIR Colonel Silvertopstraat 15, 2850 Boom

Natuur in het algemeen heeft me steeds geboeid. Via natuurverenigingen leerde ik meerdere aspecten van de natuur kennen. De indrukken, de rust en de schoonheid die de natuur op mij heeft, wil ik graag met iedereen delen.
Daarom ben ik de natuur gaan bestuderen en fotograferen.
Landschappen, zoogdieren, vogels, planten, paddestoelen en insecten zijn geliefkoosde onderwerpen. Het zoeken en vinden van het goede licht, het geschikte moment en een passend onderwerp zijn momenten die ik koester en waar ik intens van geniet.
Ik hoop dat de foto’s ook bij jullie in de smaak vallen.

Een selectie van mijn foto’s zijn te bezichtigen op de 1e verdieping en in de traphal tussen de 1e en 2e verdieping van de IMSIR lokalen te Boom: openingstijden – alle dagen doorlopend tussen 8 en 17u.
meer info op: www.imsir.be/

vrijdag, 30 december 2016 11:17

FFFS tentoonstelling en Projecties - Schoten

Geschreven door

 fffs2017
Zaterdag 28 en Zondag 29 Jan 2017

 Meer info in de BVNF agenda en op www.fffs.be

zaterdag, 31 december 2016 11:05

BVNF Tentoonstelling Januari 2017 Brasschaat

Geschreven door

 BVNF tentoonstelling 2017

zaterdag, 29 oktober 2016 09:21

BVNF boek Natuurlijk IV

Geschreven door

Cover-IV-orgHet nieuwe natuurfotoboek van BVNF is uit!

BVNF heeft nog eens een boek klaar met hun prachtigste natuurfoto's. De Bond Verantwoorde Natuurfotografie is een toonaangevende club van natuurfotografen die elk op hun manier het mooiste uit de natuur puren. Met 120 prachtige beelden heeft deze vereniging opnieuw een referentiewerk klaar van wat gedreven amateur natuurfotografen met veel geduld en respect voor de natuur kunnen bereiken.

Het boek kost slechts 15 euro en het is te bestellen op de BVNF website.
Tijdens Het Lowland natuurfotofestival op 10 en 11 december '16 in Kinepolis te Antwerpen is het ook verkrijgbaar op de stand van BVNF.

Aan dit boek werkten 71 fotografen mee, de grote diversiteit aan onderwerpen en benaderingen zal menigeen bekoren. In 9 inspirerende thema's komt alles aan bod: elegante composities, ijzig koude settings, opwinding in de dierenwereld, de microcosmos laag bij de grond, de natuurpracht onder water, close encounters, eten en gegeten worden, sfeersettings en beelden met een hoge aaibaarheidsfactor, ... De informatieve tekstjes bij alle beelden en thema's zijn interessant voor wie ook graag zelf aan de slag wil als natuurfotograaf.

Deze groep natuurfotografen heeft in drie eerdere boeken en vele tentoonstellingen al bewezen dat ze heel goed bezig zijn. "Nochtans zijn onze BVNF-natuurfotografen niet ijdel" zegt voorzitter Filip van Boven, "Ze nemen geen ‘selfies’ maar staan liever zelf achter de camera om datgene te tonen waar ze hun hart aan hebben verloren, namelijk de natuur in al z’n facetten." Met dit boek wil BVNF u raken en u overtuigen welke diversiteit en pracht het leven heeft, in de veronderstelling dat dit aanzet tot meer respect en meer aandacht voor natuurbescherming.

Het boek is enkel te koop bij BVNF zelf, voor slechts 15 euro (prijs exclusief verzendkosten), via de website www.bvnf.be of tijdens het Lowland natuurfotofestival op 10 en 11 december in Kinepolis Anwerpen, waar alle beelden ook in de vorm van een tentoonstelling te bewonderen zijn.
Online bestellen kan via deze link bestelformulier

of stuur een mail naar boek@bvnf.be

 

Natuurlijk 4 in het kort:

 • 9 inspirerende thema's
 • 120 prachtige natuurbeelden van 71 fotografen
 • uitleg over hoe elk beeld tot stand kwam en met welk fotomateriaal
 • 135 pagina's, kwalitatieve afwerking
 • Afmetingen: 22 cm x 24 cm (22x48 cm open), 565 gram
 • Beschikbaar: vanaf 1 december 2016
 • Oplage: 1000
 • Layout: Jan Roofthooft
 • Realisatie: Dirk Cleiren
 • Curatoren: Rudy Vansevenant, Jos Maes en Alex Moers
 • Teksten: Filip van Boven en alle auteurs
 • ISBN nummer: 9789082285413
 • Depotnr: D/2016/10.623/1
 • Uitgave door BVNF vzw, de Bond Verantwoorde Natuurfotografie
 • Sponsor: AS Adventure
 • Drukwerk: Luc Bonte
 • Bestellen via bestelformulier
 • Correspondentie m.b.t. het boek: boek@bvnf.be

 

Eerder verschenen in deze reeks:

 Natuurlijk1 cover460px CoverNatuurlijk2 460pix  covernatuurlijkIII 400pix 

 

De boeken Natuurlijk I (2005) en Natuurlijk II (2008) zijn volledig uitverkocht. Van Natuurlijk III (2014) is nog een beperkte oplage beschikbaar, te bestellen via het bestelformulier Natuurlijk III (2014).

zondag, 16 oktober 2016 14:45

Lowland Photo Festival 2016

Geschreven door

Banner Lowland 2016
Lowland Photo Festival 2016

11 en 12 december 2016  in samenwerking met  BVNF.

 

Daniël Bols Wildlife Photographer

Stelt tentoon in UZ Leuven, Campus Gasthuisberg
vanaf 12 december 2016 t.e.m. 3 februari 2017.

Mijn foto’s tonen de kleine dingen van de natuur. Zoals: insecten, libellen, vlinders en bloemen. Hoe kleiner hoe liever!

Persoonlijk geef ik een rondleiding op woensdag 14 en 28 december;
zaterdag 24 december en zondag 8,22 en 29 januari.
Afspraak om 14.00 uur aan de infobali

Pia Dirieckx

Pia Dierickx is verkozen tot ""African Wildlife Photographer"

Meer info op de website van Natures best photographer of Africa  en op ons erepodium 2016

Proficiat namens alle BVNF leden en het bestuur

woensdag, 06 juli 2016 12:22

Pura vida in Costa Rica

Geschreven door

CostaRica01 magnificent hummingbird 1 460pxWat mij het meeste intrigeert  in fotografie is kleur. En waar kan je meer kleur vinden?….juist ja, in Costa Rica. Pura vida, het pure leven. Kleurrijke toekans, motmot, vliegenvanger en vooral veel kolibries en vlinders in verschillende kleuren en maten.

Ons hoofddoel zijn dan ook kolibries.
Van alle kanten sprokkel ik informatie en kom al snel tot de conclusie: Ik heb een flits nodig! Ik schaf mij een flits , better beamer en nog een paar hulpmiddeltjes aan, om mijn fotokansen te vergroten. Want vliegbeelden zijn een ramp voor mij….Dit gaat mij lukken!!

Maar wat nu? Hoe werkt dit ding?
Ik stoot op mijn volgend probleem. Enkele weken voor vertrek haal ik mijn vrouwelijke charmes boven en ik contacteer een collega fotograaf in Nederland. We spreken af in Gouda om zijn professionele uitleg te aanhoren. We oefenen verschillende lichtsituaties en al snel heb ik het onder de knie. Ik krijg hier bovenop nog een hoop tips mee, noteer alles goed en probeer het zoveel mogelijk te onthouden.
 
10 december! Eindelijk…..ruim 10 maanden na boeking kunnen we vertrekken.
Onze eerste stopplaats is San gerardo de dota. Een mooi gelegen gebergte met nevelwouden op 2000m hoogte. De lodge waar we 6 nachten verblijven heeft een prachtige tuin vol bloemen. Aan de feeders is het druk met verschillende soorten kolibries. De ééne nog knapper dan de andere. Volle moed beginnen we …. Eerst simpel met “stok-zitters”. We proberen op deze manier de iriserende kleuren vast te leggen: ook niet simpel!
 
Costarica02 magnificent hummingbird3 greenvioletear4 925px

Uiteindelijk beginnen we aan het echte werk. We maken een setting met een mooie achtergrond.
Ik stel scherp op de bloem en zodra de vogel in de buurt is begin ik te ratelen…. Niks scherp, oei! Ik moet mijn techniek aanpassen. We blijven gans de dag proberen om op de kop te mikken, een soort roulettespel. Na 3 dagen beginnen de beelden te lukken. De constant wisselende lichtsituaties maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Ik begin door te krijgen hoe deze snelle rakkers te werk gaan. Soms is het zo druk aan mijn setting met verschillende kolibries die denken dat dit “HUN” bloem is. Kolibries worden aangetrokken tot felle kleuren en vooral rood. Dit wist ik! Dus heb ik een valies vol fel gekleurde T-shirts mee. Soms denken deze snelle vogels dat ik de bloem ben en hangen soms 10 a 15cm voor mij te flaneren, inspecteren!

CostaRica03 green violetear1 925pix

Constant zijn ze bezig met terroriseren, verdedigen en drinken. Je kan er uren naar kijken. Maar soms word je er zelf wat zenuwachtig van. Ze flapperen wel 50x per seconde met hun vleugels, onmogelijk dit te volgen met het blote oog. De uitdaging was om de vogel los van de bloem te krijgen en toevallig zitten er ook zulke beelden tussen --> roulettespel, remember?

Costarica04 volcano hummingbird 925px
 
Costarica07 violet sabrewing2 460pxOnze laatste stopplaats van Costa Rica, specifiek gericht op kolibries is Bosque de paz. 


Hier zou het hoogtepunt van onze reis eindigen. Bosque de paz is een kleine eco lodge met een groot privé reservaat. Een weelderige jungle omringd door regenwouden op 1,5u van de hoofdstad José (NW)
 
Als je foto’s ziet verschijnen van de bekende fotograaf Greg Basco en Greg Downing die de hummingbirds met natuurlijk licht fotograferen en met bevroren vleugels, wil je dit graag ook!! Van thuis uit ben ik dagen bezig geweest met het zoeken naar iemand die een 2 daagse workshop wilt geven met meerdere flitsen. En zo kwam ik bij Florian Kuster terecht. In Bosque de paz wemelt het van de kolibries, totaal allemaal verschillend dan in San gerardo. In bosque de paz zijn de kolibries gewend dat hier flitslicht wordt gebruikt vandaar dat de workshop alleen hier kon doorgaan.
 
Eindelijk …Florian!
We krijgen een korte uitleg van de aanpak. Er wordt een opstelling gemaakt. Rond de bloem worden 5 flitsers geplaatst. Op 1,5 m achter de bloem wordt een artificiële achtergrond geplaatst met daarop 1 flits gericht. Het toestel wordt op manuele focus geplaats. Diafragma zetten we vast op F20 om een zo groot mogelijk scherpstelvlak te creeëren. Sluitertijd staat op een 160/sec en we spelen met de iso tussen 300 en 500. We controleren de belichting en schaduwen en passen eventueel de flitsers bij van hoogte en positie.

…En dan…. is het wachten tot de schoonheden langskomen.

Costarica06 violet sabrewing1 greencrownedbrilliant2 925pxAls je denkt dat dit simpel is, vergeet het! Je moet heel oplettend zijn en snel reageren.. In tussentijd als Hans bezig is, maak ik mijn eigen setting met 1 flits op de camera. Ik ben dan al goed getraind om snel te reageren en op het juiste moment af te drukken omdat mijn flits  uiteraard geen 7 beelden per seconde kan volgen. Tijdens regenbuien door maak ik hier mijn beste foto’s van de reis.
 
Na de middag is het mijn beurt om met 6 flitsen te spelen. Ik maak tegen de avond een beeld waar ik erg tevreden mee ben. Florian helpt constant aan de setting om de kansen te vergroten. Wat ben ik blij dat ik deze workshop 2 dagen heb geboekt want met 1 resultaat naar huis is niet veel soeps.

Costarica08 2x green crowned brilliant 1 925px
 
De volgende morgen begin ik als eerste. Wonder boven wonder druk ik af op het moment dat een kolibrie op zijn kop komt drinken. Florian is jaloers, uniek moment zegt hij, nooit gezien!!De vogels komen frequenter. De beelden komen zo uit het toestel gerold omdat ik erg snel “kan” reageren!! ;-)

Costarica09 green hermit 1 925px
 
Na afloop van deze 2 daagse workshop bespreken we volgende locaties voor een volgende keer…. Want een volgende keer gaat er zeker komen. Met zijn ruim 50 verschillend kolibries dat Costa Rica te bieden heeft en die ik allemaal wel eens een keertje wil ontdekken. Een reis waar ik nog dikwijls aan terug denk, zeker bij grijze dagen!! In 1 woord TOP.

www.klikmetdenatuur.be  een fotowedstrijd voor jongeren tot 18 jaar.

de deelname loopt van 1 juni 2016 t/m 20 augustus 2016, 23.59 uur. 

alle info en regelement op xpo-center-bruges.be of www.klikmetdenatuur.be

 

klik-met-de-natuur-2500-2

zaterdag, 26 maart 2016 22:24

Foto Forum Brasschaat - 2-17 april 2016

Geschreven door

Van 2 tot en met 17 april gaat in Brasschaat een nieuw fotografie evenement door: FotoForum Brasschaat. Deze eerste editie is meteen heel ambitieus van opzet. Er zijn 8 gratis foto tentoonstellingen waaronder eentje van organisator Bernard Castelein en op 6 april komen 4 BVNF fotografen in actie. FotoForum Brasschaat spendeert aandacht aan een brede waaier van de fotografie, maar wie in natuurfotografie geïnteresseerd is komt vast en zeker ook aan zijn trekken.

zondag, 27 maart 2016 20:31

Google NIK filters nu gratis te downloaden

Geschreven door

Google stelt zijn Nik filters voor Photoshop en Lightroom GRATIS te beschikking!

http://zoom.nl/artikel/software/23932-nik-filters-vanaf-nu-gratis-te-downloaden.html

https://www.google.com/nikcollection/

 

 

Ingrid Vekemans-sf

BVNF nodigt u van harte uit op een gratis info-avond waarin BVNF-natuurfotografe Ingrid Vekemans meer komt vertellen over de fotosafari's naar Afrika die ze in 2016 begeleidt.
Tijdens deze info-avond zal Ingrid een presentatie houden over de twee reizen die dit jaar in de planning staan, met details over de manier van reizen, de fotografische begeleiding, de accommodatie en de organisatie.
Ondertussen (of naderhand) is er uitgebreid de tijd om al uw prangende vragen te stellen! Uiteraard worden ook wat foto's getoond van de bezochte gebieden, maar de bedoeling van de avond is dus voornamelijk informatief.
Duur van de voorstelling : +/- 1 uur (flexibel).
Meer details vindt u op de affiche in bijlage en uiteraard op www.ingridvekemans.com.

Gelieve in te schrijven voor deze info-avond door een mail te sturen naar filipvanboven@hotmail.com.
Vermeld hierbij je naam en met hoeveel personen je wenst te komen.

vrijdag, 22 januari 2016 16:59

Ankona ontmoetingsdag 13 februari 2016

Geschreven door

Op zaterdag 13 februari 2016 vindt de 19de editie van de ANKONA-ontmoetingsdag plaats. Je kan hiervoor tot 5 februari inschrijven. Het thema van de dag: Halfweg het VN-decennium 'Biodiversiteit 2011-2020' - Nog 5 jaar te gaan ... of te lopen?! 

Het wordt weer een boeiend en afwisselend programma met een 20-tal lezingen en twee praktische workshops (ondertussen zijn beiden volzet), één in de voormiddag en één in de namiddag. Deze trefdag en leermoment is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in natuur en landschap. Enkel voor deze praktische workshops, die doorgaan in de UA- Bioruimte is het aantal deelnemers beperkt tot 20 deelnemers per workshop. De inkom is gratis (incl. broodjeslunch) maar inschrijven vooraf is verplicht (tot 5 februari).
Op deze dag zijn er ook doorlopend infostands te bezoeken.

De ontmoetingsdag heeft plaats op de UA-Campus Groenenborger (Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen).

Meer info: http://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/samenwerkingsverbanden/ankona/ankona-ontmoetingsdagen.html 

dinsdag, 22 december 2015 06:53

Tentoonstelling Daniël Bols

Geschreven door

Vanaf 4 januari tot einde van de maand kan je met mijn foto's kennis maken. Mijn beelden tonen de kleine dingen van de natuur zoals b.v. insecten en bloemen. Mag ik je uitnodigen om eens een kijkje te gaan nemen.

Mijn foto's hangen in de doorgang richting kraam afdeling rechts van de info balie.

Persoonlijk zal ik aanwezig zijn op zondagen 10 en 24 januari vanaf 14.00 tot 19.00 uur .

Daniël Bols

Adres : Imeldaziekenhuis
Imeldalaan 9
2820 Bonheiden

zaterdag, 19 december 2015 10:25

Vijf van onze leden bij de lowland finalisten !

Geschreven door

Op het lowland natuurfotografie feestje van 11 en 12 december werden ook de resulaten van de Lowland Nature photography contest bekendgemaakt, uit bijna 8000 beelden werden 50 finalisten in verschillende categoriën geselecteerd.

We zijn dan ook trots dat onder die 50 ook 5 BVNF's terug te vinden zijn!

Je kan de volledige lowland photo contest 2015 cataloog met alle resultaten kan je hier inkijken.

lowland2015

 

woensdag, 07 oktober 2015 00:00

Gala projectie 50 Jaar Acina

Geschreven door

Acina-gala-2015

Pagina 1 van 2