Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/customer/www/bvnf.be/public_html/libraries/fof30/Input/Input.php on line 99
Boek Wildlife photography hides in Europe
zondag, 23 maart 2014 00:00

Boek Wildlife photography hides in Europe

Geschreven door

Auteur Bernard de Wetter doet misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar over de taalgrens is het wel wat anders. Hij heeft al heel wat op zijn palmares, google zijn naam maar een in de franstalige Wikipedia. In januari publiceerde hij zijn recentste boek: "Wildlife photography hides in Europe".


coverLandschap vzw had op de ledenvergadering van februari een aantal gedrukte exemplaren van het boek bij, maar je kan het ook als pdf bestellen bij de organisatie 'Bureau des guides': http://www.bureaudesguides.eu/nl/publicaties. Dit hadden we nog nooit gezien, het is dan ook ongezien dat iemand dit soort informatie in boekvorm uitgeeft. Je zou het eerder verwachten in website vorm, gratis. Stel je qua vorm niet te veel voor bij het boek, de ondertitel "A dicretory of photography hides an operators" zegt alles: het is een lijst met alle fotohutten en alle organisaties in Europa waar je een trip of hut kan boeken. Zonder foto's. Het is uitgebreid, dat wel, maar volledig? Voor België zeker niet: enkel zijn eigen fotohut voor dassen in de Ardennen staat er in vermeld. Ook het aanbod in Frankrijk lijkt wat aan de magere kant, de scandinavische landen zijn dan weer heel goed vertegenwoordigd. Voor de rest bevat het boek meer dan 200 bladzijden uitleg over de betalende fototrips die je overal in Europa zou kunnen maken.

Het boek bevat ontegensprekelijk een schat aan informatie. Er staat nuttige kennis in voor wie dolgraag eens een bepaalde soort zou willen fotograferen of in een bepaald land op zoek is naar wie fotohutten of fototrips organiseert. Is dat dan weer niet wat veel informatie? Stel dat ik het boek nu koop, ga ik in het beste geval 1% van de informatie kunnen gebruiken en daarna is het vermoedelijk al helemaal achterhaald. Bernard de Wetter heeft het nochtans goed bekeken: stel dat je bijvoorbeeld heel erg graag Korhoen zou fotograferen, kan je in de index achteraan direct zien in welke landen en bij welke organisaties je fototrips naar deze mooie vogel kan boeken. In landen zoals Finland, Zweden, Estland, Noorwegen, Schotland en Wit Rusland, leert het boek en bij wel niet minder dan 16 organisaties! Voor een gewone zeehond zou je maar op één plaatsje in Norfolk terecht kunnen, zegt het boek althans. Het leuke aan het boekwerk is dat je ook per organisatie of fotohut aanvullende nuttige informatie kan lezen.

Het blijft een beetje raar dat dit soort van informatie in boekvorm uitkomt en we willen natuurlijk niet dat iedereen hetzelfde begint te doen, maar voor wie op zoek is naar een speciale trip is dit echt wel handig. Ik heb het boek vooral gekocht om het eens door te kunnen nemen zodat ik er een korte bespreking in Objectief over kon schrijven. Wie het eens wil raadplegen moet maar een seintje geven.

hidesineurope