woensdag, 06 juli 2016 12:22

Pura vida in Costa Rica

Geschreven door Kristel Feytongs

CostaRica01 magnificent hummingbird 1 460pxMagnificent hummingbird 5DmkIII, 500mm, f5,6 1/1250 sec ISO 1600Wat mij het meeste intrigeert  in fotografie is kleur. En waar kan je meer kleur vinden?….juist ja, in Costa Rica. Pura vida, het pure leven. Kleurrijke toekans, motmot, vliegenvanger en vooral veel kolibries en vlinders in verschillende kleuren en maten.

Ons hoofddoel zijn dan ook kolibries.
Van alle kanten sprokkel ik informatie en kom al snel tot de conclusie: Ik heb een flits nodig! Ik schaf mij een flits , better beamer en nog een paar hulpmiddeltjes aan, om mijn fotokansen te vergroten. Want vliegbeelden zijn een ramp voor mij….Dit gaat mij lukken!!

Maar wat nu? Hoe werkt dit ding?
Ik stoot op mijn volgend probleem. Enkele weken voor vertrek haal ik mijn vrouwelijke charmes boven en ik contacteer een collega fotograaf in Nederland. We spreken af in Gouda om zijn professionele uitleg te aanhoren. We oefenen verschillende lichtsituaties en al snel heb ik het onder de knie. Ik krijg hier bovenop nog een hoop tips mee, noteer alles goed en probeer het zoveel mogelijk te onthouden.
 
10 december! Eindelijk…..ruim 10 maanden na boeking kunnen we vertrekken.
Onze eerste stopplaats is San gerardo de dota. Een mooi gelegen gebergte met nevelwouden op 2000m hoogte. De lodge waar we 6 nachten verblijven heeft een prachtige tuin vol bloemen. Aan de feeders is het druk met verschillende soorten kolibries. De ééne nog knapper dan de andere. Volle moed beginnen we …. Eerst simpel met “stok-zitters”. We proberen op deze manier de iriserende kleuren vast te leggen: ook niet simpel!
 
Costarica02 magnificent hummingbird3 greenvioletear4 925pxMaginifcent hummingbird 500mm f5 1/400 sec ISO 1250 / Green violetear 500mm f6,3 1/400 sec ISO 1600

Uiteindelijk beginnen we aan het echte werk. We maken een setting met een mooie achtergrond.
Ik stel scherp op de bloem en zodra de vogel in de buurt is begin ik te ratelen…. Niks scherp, oei! Ik moet mijn techniek aanpassen. We blijven gans de dag proberen om op de kop te mikken, een soort roulettespel. Na 3 dagen beginnen de beelden te lukken. De constant wisselende lichtsituaties maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Ik begin door te krijgen hoe deze snelle rakkers te werk gaan. Soms is het zo druk aan mijn setting met verschillende kolibries die denken dat dit “HUN” bloem is. Kolibries worden aangetrokken tot felle kleuren en vooral rood. Dit wist ik! Dus heb ik een valies vol fel gekleurde T-shirts mee. Soms denken deze snelle vogels dat ik de bloem ben en hangen soms 10 a 15cm voor mij te flaneren, inspecteren!

CostaRica03 green violetear1 925pixGreen violetear Canon 5DmkIII, 500mm f5,6 1/1000 sec ISO 1600

Constant zijn ze bezig met terroriseren, verdedigen en drinken. Je kan er uren naar kijken. Maar soms word je er zelf wat zenuwachtig van. Ze flapperen wel 50x per seconde met hun vleugels, onmogelijk dit te volgen met het blote oog. De uitdaging was om de vogel los van de bloem te krijgen en toevallig zitten er ook zulke beelden tussen --> roulettespel, remember?

Costarica04 volcano hummingbird 925pxVolcano Hummingbird 500mm f7,1 1/100sec ISO 1600 Canon 5D mkIII
 
Costarica07 violet sabrewing2 460pxViolet Sabrewing, 500mm f6,3 1/1000 sec ISO 1600Onze laatste stopplaats van Costa Rica, specifiek gericht op kolibries is Bosque de paz. 


Hier zou het hoogtepunt van onze reis eindigen. Bosque de paz is een kleine eco lodge met een groot privé reservaat. Een weelderige jungle omringd door regenwouden op 1,5u van de hoofdstad José (NW)
 
Als je foto’s ziet verschijnen van de bekende fotograaf Greg Basco en Greg Downing die de hummingbirds met natuurlijk licht fotograferen en met bevroren vleugels, wil je dit graag ook!! Van thuis uit ben ik dagen bezig geweest met het zoeken naar iemand die een 2 daagse workshop wilt geven met meerdere flitsen. En zo kwam ik bij Florian Kuster terecht. In Bosque de paz wemelt het van de kolibries, totaal allemaal verschillend dan in San gerardo. In bosque de paz zijn de kolibries gewend dat hier flitslicht wordt gebruikt vandaar dat de workshop alleen hier kon doorgaan.
 
Eindelijk …Florian!
We krijgen een korte uitleg van de aanpak. Er wordt een opstelling gemaakt. Rond de bloem worden 5 flitsers geplaatst. Op 1,5 m achter de bloem wordt een artificiële achtergrond geplaatst met daarop 1 flits gericht. Het toestel wordt op manuele focus geplaats. Diafragma zetten we vast op F20 om een zo groot mogelijk scherpstelvlak te creeëren. Sluitertijd staat op een 160/sec en we spelen met de iso tussen 300 en 500. We controleren de belichting en schaduwen en passen eventueel de flitsers bij van hoogte en positie.

…En dan…. is het wachten tot de schoonheden langskomen.

Costarica06 violet sabrewing1 greencrownedbrilliant2 925pxViolet Sabrewing 400mm f20 1/60sec ISO 400 / Green crowned brilliant 400mm f20 1/160sec ISO 400Als je denkt dat dit simpel is, vergeet het! Je moet heel oplettend zijn en snel reageren.. In tussentijd als Hans bezig is, maak ik mijn eigen setting met 1 flits op de camera. Ik ben dan al goed getraind om snel te reageren en op het juiste moment af te drukken omdat mijn flits  uiteraard geen 7 beelden per seconde kan volgen. Tijdens regenbuien door maak ik hier mijn beste foto’s van de reis.
 
Na de middag is het mijn beurt om met 6 flitsen te spelen. Ik maak tegen de avond een beeld waar ik erg tevreden mee ben. Florian helpt constant aan de setting om de kansen te vergroten. Wat ben ik blij dat ik deze workshop 2 dagen heb geboekt want met 1 resultaat naar huis is niet veel soeps.

Costarica08 2x green crowned brilliant 1 925pxGreen crowned brilliant, Canon 5D mkIII, 400mm f20 1/160sec ISO 400
 
De volgende morgen begin ik als eerste. Wonder boven wonder druk ik af op het moment dat een kolibrie op zijn kop komt drinken. Florian is jaloers, uniek moment zegt hij, nooit gezien!!De vogels komen frequenter. De beelden komen zo uit het toestel gerold omdat ik erg snel “kan” reageren!! ;-)

Costarica09 green hermit 1 925pxGreen hermit die ondersteboven komt drinken ! Canon 5D mkIII 400mm f20 1/160sec ISO 400
 
Na afloop van deze 2 daagse workshop bespreken we volgende locaties voor een volgende keer…. Want een volgende keer gaat er zeker komen. Met zijn ruim 50 verschillend kolibries dat Costa Rica te bieden heeft en die ik allemaal wel eens een keertje wil ontdekken. Een reis waar ik nog dikwijls aan terug denk, zeker bij grijze dagen!! In 1 woord TOP.